Nieuwsbrief Haren 27 juni 2024

27 juni 2024
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌‌ ‌ ‌ ‌ 

 
 

27 juni 2024

 
 

Nieuwsbrief Haren

 

De educatieve route in het Scharlakenbos is geopend

Vrijdag 14 juni vond de feestelijke opening plaats. Wethouder Carine Bloemhoff onthulde samen met leerlingen van groep 6 van CBS de Borg uit Haren het informatiebord. Daarna was het tijd om de route te bewandelen. De educatieve route bewandel je door QR-codes te scannen met jouw mobiele telefoon.

De afdeling Natuur- en Duurzaamheid Educatie (NDE) heeft deze educatieve route ontwikkeld. NDE wil op deze manier basisscholen stimuleren om natuuronderwijs buiten het leslokaal te geven.

De route is ook toegankelijk voor andere belangstellenden. Voor volwassenen is er verderop in het bos een kortere route te bewandelen. Naast deze route in het Scharlakenbos zijn er ook routes in het Noorderplantsoen en in Ten Boer.

 

Duurzamer, goedkoper en gemakkelijker: de elektrische deelauto in Haren

Er verschijnen steeds meer elektrische auto's in Haren. Ze zijn minder vervuilend dan brandstofauto's, maar de aanschaf en productie kost veel geld. Burgerinitiatief Elektrische Auto Haren (BEAH) zorgt ervoor dat je elektrische auto's ook kunt delen.

Al 15 huishoudens in Haren delen drie elektrische auto's. Hun ervaring is dat dit erg gemakkelijk en voordelig is. Naast duurzaamheid en financiële voordelen, zorgt autodelen ook voor meer aanspraak met je buren.

Donderdag 27 juni is er een informatieavond in het Clockhuys van 20:00 tot 21:00 uur geïnteresseerden. Je krijgt informatie, kunt een financiële vergelijking maken, een deelauto zien en vragen stellen aan huidige gebruikers. Aanmelden kan bij Aly Jellema. Aanmelding is niet verplicht. Meer informatie: Duurzaam Haren.

 

Wees er snel bij: tot 30 juni poen voor je groen!

Wil je je tuin vergroenen of regenwater opvangen? Daar kun je subsidie voor aanvragen. Wees er snel bij, want dat kan nog tot en met zondag 30 juni. Dan sluit de subsidiepot voor dit jaar. Er is subsidie voor een muur voorzien van (klim)planten, tegels vervangen door groen, het planten van bomen, regenpijpen afkoppelen van het riool, een waterberging aanleggen en voor een groen dak. Ga je hier pas in de herfst mee aan de slag? Dan kun je nu toch alvast subsidie aanvragen! Ga hiervoor naar de website van de gemeente

 

Verlengde Lodewijkstraat vanaf 1 juli dicht

De Verlengde Lodewijkstraat gaat op maandag 1 juli om 07:00 uur dicht voor alle verkeer bij het viaduct onder de zuidelijke ringweg. Naast auto's kunnen ook fietsers en voetgangers er niet langs. De afsluiting duurt tot het voorjaar van 2025. 

Voor het project Aanpak Ring Zuid wordt het viaduct van de zuidelijke ringweg gesloopt. Verkeer kan er dan niet veilig onderdoor gaan. Daarom moet de weg afgesloten worden. Fietsers en voetgangers worden omgeleid via het Winschoterdiep. De oude ringweg is hier al gesloopt en het nieuwe fietspad over de nieuwe ringweg is klaar. Ook kunnen fietsers via de Helperzoom, de Kempkensberg en de Hereweg om. Autoverkeer wordt omgeleid via de Europaweg en de Griffeweg. Lees meer op de website van Groningen Bereikbaar.

 

Keti Koti in Groningen

Tijdens Keti Koti herdenkt Groningen de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij en vieren we de vrijheid. Een samenwerkingsverband van gemeente Groningen, instellingen en burgerinitiatieven organiseert in juni en juli een zeer divers programma in de stad Groningen onder de naam Keti Koti Groningen 2024.

Zondagavond 30 juni is de officiële herdenking op de Ossenmarkt met een aantal inspirerende sprekers, twee minuten stilte en een kranslegging. Op maandagavond 1 juli is er een inhoudelijk programma en een speciale Keti Koti-voorstelling van jazz-zangeres Sharon Doelwijt in Museum aan de A. 

Foto: de herdenking in 2023.

 

De zomer is begonnen

Veel mensen ervaren warme zomers als een periode van terrasjes en recreatie. Anderen hebben juist veel last van hitte. Tips om overlast door hitte te beperken zijn: 

Houd je woning zo koel mogelijk: sluit overdag ramen en gordijnen en ventileer 's avonds door ramen tegen elkaar open te zetten. De lucht is dan koeler, waardoor de woning minder opwarmt. Het toevoegen van schaduwrijk groen is goed om hitte tegen te gaan. Versteende gebieden houden hitte vast en blijven lang heet. Op hittestresskaart Groningen zie je hoe warm jouw buurt wordt.

Zorg voor jezelf en mensen in je omgeving: drink voldoende water en blijf zoveel mogelijk uit de zon. Wel de zon in? Smeer je in met zonnebrandcrème. Ouderen, jonge kinderen, mensen met overgewicht en mensen met astma hebben sneller last van hitte. Zorg dat je de symptomen herkent

 

Samen tegen plastic soep in Groningen

Voor het derde achtereenvolgende jaar zetten gemeente Groningen en waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa's zich in voor schoner oppervlaktewater. Onder de noemer 'Hart voor Schoner Water' zijn er in de week van 1 tot en met 5 juli activiteiten op en rond de Groningse en Noord-Drentse wateren. Van voorlichting, een busexcursie en jongereneducatie tot concrete handen-uit-de-mouwen-schoonmaakacties.

Op drie basisscholen wordt in die week aandacht besteed aan waterkwaliteit. De MilieuStewards van de gemeente en de waterschappen laten zien dat 'plastic soep' geen ver-van-mijn-bed-show is. Ook hier belandt nog veel te veel plastic in het water, bijvoorbeeld in de vorm van snoepverpakkingen en sigarettenfilters. De schade voor het leven onder water is groot. Lees het hele artikel op onze website.

 
                                                           

Laatste nieuws