Nieuwsbrief Haren 25 april 2024

25 april 2024
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌‌ ‌ ‌ ‌ 

 
 

25 april 2024

 
 

Nieuwsbrief Haren

 

Planning herinrichting Raadhuisplein aangepast

Naar verwachting wordt het voorkeursontwerp voor het Raadhuisplein in het najaar van 2024 gepresenteerd. We hadden eigenlijk voorjaar 2024 gepland. Maar er zijn veel verschillende gebruikers van het plein. Om zorgvuldig met de wensen van gebruikers om te gaan, hebben wij meer tijd nodig om tot een voorkeursontwerp te komen. Als alle eisen en wensen goed zijn verwerkt wordt het voorkeursontwerp in het najaar van 2024 voorgelegd aan de raad van de gemeente Groningen. Vervolgens brengen we alle geïnteresseerden op de hoogte over alles wat met de herinrichting van het plein samenhangt tijdens een informatiebijeenkomst. Meer informatie vind je op de webpagina.

 

Boeren krijgen korting op zaaigoed voor kruidenrijk grasland

Met een bedrag van €15.000 helpt de gemeente Groningen boeren te verduurzamen. De actie '1001ha' geeft boeren korting op zaaigoed, waarmee ze regulier grasland kunnen omzetten naar kruidenrijk grasland. Dat is goed voor klimaat, bodemleven, insecten, vogels, waterberging én koeien zelf. Ook is er geen stikstofkunstmest nodig, omdat vlinderbloemigen stikstof binden uit de lucht. De actie is een initiatief van LTO-Noord en Urgenda. Lees meer op 1001ha of onze website.

Foto: Bianca Domhof

 

Het jaarlijkse Oranjefeest: Koningsnacht en Koningsdag

Dit weekend kleurt ook de gemeente Groningen weer oranje. In de hele gemeente zijn verschillende vrijmarkten, (kinder)activiteiten, optredens en andere festiviteiten. Ga je naar de binnenstad van Groningen? Kom dan zo veel mogelijk op de fiets. Parkeer je fiets gratis in de fietsenstallingen, of op de Heresingel, het Akerkhof of het Broerplein. Kom je met de auto? Parkeer op een P+R en reis verder met de bus. Let op: Groningen is slecht bereikbaar door werkzaamheden aan Ring Zuid. Plan je reis daarom voor vertrek. Ook binnen de ringweg zijn sommige straten afgesloten voor verkeer, zoals een deel van de Paterswoldseweg en de singels in het centrum. Kijk op gemeente.groningen.nl/koningsdag voor het volledige overzicht.

 

Vernieuw op tijd je paspoort of ID-kaart

Ga je op vakantie of op reis? Of moet je bewijzen wie je bent of hoe oud je bent? Controleer dan of je paspoort of ID-kaart nog geldig is. Moet je hem vernieuwen? Het is dit jaar extra druk bij de gemeente. Doe daarom op tijd een aanvraag. Zo zorg je ervoor dat je op tijd je nieuwe paspoort of ID-kaart krijgt. Maak gelijk een afspraak via onze website.

Doe de aanvraag al zoveel mogelijk online. Je hebt dan al een behoorlijk deel van de aanvraag afgerond. Dit scheelt tijd en zo is er meer ruimte voor de aanvragen van mensen die niet digitaal vaardig zijn. Wacht niet tot vlak voor het verlopen en maak ruim van tevoren een afspraak

 

Gemeente doet mee aan Maai Mei Niet

Hoe meer bloemen, hoe meer nectar. Daar halen bijen hun energie en het voedsel voor hun larven uit. Tegelijkertijd bestuiven ze zo de bloemen, en maken ze de cirkel rond. Maar in kort gemaaid gras komen bloemen slecht tot bloei. Daarom doet de gemeente Groningen mee aan Maai Mei Niet.

Tot 1 juni worden bepaalde gebieden met rust gelaten. Henk Stadman en Meindert Haas werken bij Stadsbeheer van de gemeente Groningen. Meindert: "Door Maai Mei Niet neemt de biodiversiteit toe. En dat is belangrijk, want hoe meer leven er is, hoe sterker het ecosysteem."

Wil je weten waar wel en waar niet wordt gemaaid? Of waarom op sommige plekken vanaf juni wel weer wordt gemaaid? Lees het artikel op onze website, of bekijk de maaikaart

 

Koningsnacht is 'omzetnacht' voor fase 3 Operatie Ring Zuid

Op zaterdagochtend 27 april begint fase 3 van Operatie Ring Zuid. De nieuwe verbinding van Drachten naar Assen gaat open en er wordt vanaf dan gewerkt aan de verbindingsboog van Assen naar Drachten. Dat betekent dat de situatie op de weg in fase 3 heel anders is dan in fase 2. Tijdens Koningsnacht - de nacht van 26 april op 27 april - wordt de verkeerssituatie omgezet en is onder andere het Julianaplein volledig dicht. Lees er meer over op groningenbereikbaar.nl.

 

Stemmentellers gezocht op vrijdag 7 juni

Help jij mee op vrijdag 7 juni? Dan tellen we in MartiniPlaza de uitgebrachte stemmen voor de verkiezing van het Europees Parlement. Op donderdag 6 juni zijn in Nederland de Europese verkiezingen. Bij het stemmen tellen op 7 juni hebben we nog hulp nodig.

Ben je 18 jaar of ouder en niet uitgesloten van het kiesrecht? Lever je graag een bijdrage aan onze democratie? Ben je goed met cijfers en werk je netjes en precies? Beheers je de Nederlandse taal? Kun je fysiek een hele dag zitten en tellen? Kun je een extra zakcentje gebruiken? Je krijgt een vergoeding van minimaal 100 euro.

Kijk op mijnstembureau-groningen.nl/meer-info en meld je aan voor een van de functies. 

 

De 'safe space' op het Bevrijdingsfestival, hier ben je oké!

Tijdens het Bevrijdingsfestival op 5 mei in het Stadspark vieren we vrijheid, tolerantie en veiligheid. Gebeurt er tijdens het feesten iets waardoor jij je onprettig of onveilig voelt? Bijvoorbeeld door grensoverschrijdend gedrag? Raak je overprikkeld of verward? Ben je jouw vrienden kwijt of heeft iemand te veel gedronken? Dan kun je even tot rust komen in de 'safe space'. Hier zijn mensen speciaal om jou op te vangen en naar jou te luisteren. Indien nodig is er professionele hulp beschikbaar om samen met jou te bekijken waar jij behoefte aan hebt. Zij hebben ook contact met de beveiliging, EHBO en hulpdiensten mocht dat nodig zijn. De safe space is tijdens het hele festival open. Kijk voor je bezoek op bevrijdingsfestivalgroningen.nl.

 

Presentatie eerste plannen nieuwe Zuidplein in het Spoorkwartier

Ben je benieuwd naar de ontwikkeling van het nieuwe Zuidplein, dat het hart van de toekomstige wijk 'Spoorkwartier' ten zuiden van het Hoofdstation in Groningen, gaat vormen? Kom dan naar het Spoorcafé Zuidplein op woensdag 15 mei. Je bent van harte welkom in het informatiecentrum aan de Zaanstraat (voormalige P&R). De bijeenkomst is van 19.30 tot 21.00 uur (inloop vanaf 19.15 uur).

Een nieuw en ruim Zuidplein gaat het levendige hart van het Spoorkwartier vormen. Het plein zal de zuidentree van het Hoofdstation verbinden met de Parkweg. De gemeente heeft samen met OKRA Landschapsarchitecten een eerste schetsontwerp gemaakt voor het plein. Op 15 mei presenteren we dit schetsontwerp. Meld je aan door een mail te sturen of kijk voor meer informatie op onze website. 

 

Juridische hulp nodig maar weinig geld?

Heb je een laag inkomen? En weinig vermogen? Maar wel juridische hulp nodig van bijvoorbeeld een advocaat? En kun je de eigen bijdrage hiervoor niet betalen? Deze eigen bijdrage kun je dan vaak van de gemeente vergoed krijgen. Kijk om dit aan te vragen en voor meer informatie op onze website.

Juridische hulp kan nodig zijn bij bijvoorbeeld een ontslag of een schadevergoeding. Maar ook om een erfenis te regelen of voor hulp bij een scheiding. Misschien zijn er nog meer toeslagen of regelingen waar je recht op hebt. Dan kun je maandelijks veel geld besparen. Ontdek het via datgeldtvoormij.nl van De VoorzieningenWijzer.

 
                                                           

Laatste nieuws