Nieuwsbrief Haren 30 mei 2024

30 mei 2024
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌‌ ‌ ‌ ‌ 

 
 

30 mei 2024

 
 

Nieuwsbrief Haren

 

Vier oude bomen Haderaplein worden herplant

Door de komst van de nieuwbouw aan het Raadhuisplein/Haderaplein in Haren, moeten er  24 bomen wijken. Volgens de Boom Effect Analyse (BEA) moet er voor 18 bomen een kapvergunning worden aangevraagd. Goed nieuws is dat er vier verplaatst kunnen worden. Dit wordt meegenomen in het ontwerp voor de herinrichting van het Raadhuisplein. De vier verplantbare bomen hebben de leeftijd van 28, 38 en twee van 68 jaar oud. De twee oudsten zijn platanen (zie foto). In totaal worden er 40 bomen ter compensatie herplant. In het najaar is er een informatiebijeenkomst om iedereen bij te praten in samenhang met de nieuwbouw en de herinrichting van het Raadhuisplein. Meer informatie hierover op de webpagina.

 

Opening Samenspeelplek Zorgboerderij De Mikkelhorst

Samen buitenspelen is van groot belang voor de sociale, persoonlijke, lichamelijke, emotionele en cognitieve ontwikkeling van kinderen. Samen buitenspelen is echter niet voor ieder kind weggelegd. Daarom zetten we als gemeente in op samenspeelplekken.

De speeltuin bij de kinderboerderij van zorgboerderij De Mikkelhorst in Haren is sinds kort een samenspeelplek. Hier zijn een aantal speeltoestellen opgeknapt of vervangen, zodat deze ook toegankelijker zijn voor kinderen met een beperking.

Op zaterdag 1 juni om 9.30 uur, tijdens de landelijke Open Dag voor zorgboerderijen, opent wethouder Inge Jongman samen met loco-kinderburgemeester Ise de speeltuin officieel. 

 

Feestelijke opening nieuwe Grote Markt

Nog even en de werkzaamheden op de Grote Markt zijn klaar. Dit vieren we op zaterdag 1 juni. De hele dag is er van alles te doen voor jong en oud tijdens het gratis toegankelijke Jouw Grote Markt-festival. Zo is er 's avonds muziek van onder andere Zoë Tauran, Broken Brass en Tommy Green. Ook is er dan een silent disco in het stadhuis.

Overdag kun je een audiotour doen over de geschiedenis van de Grote Markt, zijn er theatervoorstellingen, treden er koren op in de Martinikerk en is er een programma voor kinderen bij het waterelement. Om 00:00 uur is het programma afgelopen. Vier jij ook mee op zaterdag 1 juni?

Op ruimtevoorjou.nl vind je meer informatie over het programma.

 

Vernieuw op tijd je paspoort of ID-kaart

Ga je op vakantie of op reis? Of moet je bewijzen wie je bent of hoe oud je bent? Controleer dan of je paspoort of ID-kaart nog geldig is. Moet je hem verlengen? Wij verwachten extra drukte dit jaar. Doe daarom op tijd een aanvraag. Zo voorkom je lange wachttijden. Maak gelijk een afspraak via Paspoort en ID-kaart | Gemeente Groningen.

Doe de aanvraag al zoveel mogelijk online. Je hebt dan al een behoorlijk deel van de aanvraag afgerond. Dit scheelt tijd en zo is er meer ruimte voor de aanvragen van mensen die niet digitaal vaardig zijn. Wacht niet tot vlak voor het verlopen en maak ruim van tevoren een afspraak

 

Europese verkiezingen op donderdag 6 juni

Op donderdag 6 juni is de verkiezing voor het Europees Parlement. Om te kunnen stemmen, heb je een stempas nodig. Heb je geen stempas ontvangen? Ben je jouw stempas kwijt? Of is je stempas beschadigd? Lees op de website hoe je een nieuwe stempas aanvraagt.

Kun je zelf niet stemmen? Dan kun je iemand anders voor je laten stemmen. Op de website lees je hoe je dit moet regelen.

Overal in de gemeente zijn stemlokalen. Op je stempas staat een stemlokaal dat dicht bij je in de buurt is. Alle stemlokalen zijn open van 07:30 tot 21:00 uur. Alleen het stemlokaal op het Hoofdstation is open vanaf 06:30 uur. 

 

Gratis met de verkiezingstaxi naar het stemlokaal op 6 juni

Kun je moeilijk lopen of heb je een andere beperking? Maar wil je wel zelf stemmen? Maak dan gebruik van de gratis verkiezingstaxi. Op de verkiezingsdag haalt de verkiezingstaxi je thuis op en brengt je naar een goed bereikbaar stemlokaal bij jou in de buurt. Als je hebt gestemd, word je weer thuis gebracht.

Je kunt tot donderdag 6 juni 12:00 uur een afspraak maken. Bel voor het maken van een afspraak naar 088 339 4850 of mail naar callcenternoord@connexxion.nl Geef aan dat het gaat om de Verkiezingstaxi, noem het ophaaladres en het adres van het stemlokaal. Op je stempas staat een stemlokaal dat dicht bij je in de buurt is. Alle stemlokalen vind je op de website.

 

Kadefestival GroningenSail op 7 en 8 juni

Op vrijdag 7 en zaterdag 8 juni is de Hoge der A het toneel voor het gratis evenement GroningenSail. Een heerlijk zomers evenement. De prachtige historische schepen liggen in de diepen van onze stad. Er zijn marktkramen en er is livemuziek. Ook kun je interessante energieprojecten ontdekken tijdens GroningenSail. In het Museum aan de A is een lezing over waterstof.

Tijdens GroningenSail vertellen we het energieke verhaal van Groningen. Het verhaal gaat over innovatiekracht en pioniersgeest met een knipoog naar het maritieme verleden. GroningenSail begint vrijdag om 11:00 uur, zaterdag om 10:00 uur. Het hele programma vind je op visitgroningen.nl.

 

Deelnemers Open Monumentendag welkom

Op zaterdag 14 en zondag 15 september is het weer de landelijke Open Monumentendag. Veel monumenten in de gemeente Groningen doen ook mee.

Heb je een monument en lijkt het je leuk om deze open te stellen op Open Monumentendag? Wil je graag de geschiedenis van jouw pand delen met een groot publiek? Of heeft jouw monument misschien iets te maken met thema van dit jaar – Onderweg!? Meld je dan aan om deel te nemen aan Open Monumentendag. Deelname is in allerlei varianten mogelijk. Stuur een mail voor aanmelding en meer informatie. 

 
                                                           

Laatste nieuws