Nieuwsbrief Haren 6 juni 2024

6 juni 2024
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌‌ ‌ ‌ ‌ 

 
 

6 juni 2024

 
 

Nieuwsbrief Haren

 

Samenspeelplek kinderboerderij De Mikkelhorst geopend

De speeltuin bij de kinderboerderij van zorgboerderij De Mikkelhorst in Haren heeft sinds kort een samenspeelplek. Een aantal speeltoestellen zijn opgeknapt of vervangen, zodat deze ook toegankelijker zijn voor kinderen met een beperking. Op 1 juni, tijdens de landelijke Open Dag voor zorgboerderijen, heeft wethouder Inge Jongman samen met loco-kinderburgemeester Ise de speeltuin officieel geopend.

Klik hier voor het hele nieuwsbericht. 

 

Open Huis van de HUB

Op zaterdag 15 juni bestaat HUB 5 jaar en dit wordt gevierd met een Open Huis. De deuren zijn geopend van 12:00 tot 16:00 uur voor een dag met inkijkjes, workshops, heerlijk eten en muziek. Daarnaast heeft het nieuwe Syrische restaurant Smaak van Syrië hun grand opening. Wees welkom! 

Meer info vind je op de website.

 

Ring Zuid, Hoofdstation en Suikerzijde doen zaterdag mee aan Dag van de Bouw

Zaterdag 8 juni is het weer de Dag van de Bouw. Bouw- en infrabedrijven stellen dan met trots hun bouwplaatsen open voor het publiek. Jong en oud kunnen dan ontdekken wat er komt kijken bij het bouwen van onder andere wegen, stations, woningen en bruggen. In het zuiden van de stad kun je gaan kijken bij Aanpak Ring Zuid of de verbouwing van het Hoofdstation. En in het westen van de stad ga je naar de kelder onder de Bietenbrug of het fietspad tussen De Suikerzijde en de binnenstad. Kijk voor alle deelnemende projecten op dagvandebouw.nl.

 

Ontdek alles over beheer openbare ruimte op vernieuwde Grote Markt

De Grote Markt is vernieuwd. Dagelijks kun je er weer van genieten. Maar hoe wordt het plein schoongehouden? Welke innovaties zitten er onder de grond? En hoe wordt de openbare ruimte eigenlijk beheerd? Leer onze collega's van Stadsbeheer kennen en ontdek alles over het beheer in de gemeente.

Kom zaterdag 15 juni naar de Grote Markt en zie de wagens waarmee we werken, doe mee aan een grijpertjesrace en win een bioscoopbon of neem deel aan een rondleiding. Voor kinderen is er een speurtocht. En verder: muziek, koffie en ruimte voor al je vragen. Het hele programma vind je op onze website.

 

Word lid van het Burgerschouwpanel

Jaarlijks wordt het beheer en onderhoud van de openbare ruimte beoordeeld. Dit gebeurt met de burgerschouw.

Het Burgerschouwpanel speelt hierin een belangrijk rol. In juni en september worden de leden van het Burgerschouwpanel uitgenodigd de openbare ruimte in hun buurt te beoordelen met een online vragenlijst. Daarbij komen de diverse elementen van de openbare ruimte van de gemeente aan de orde. Denk hierbij aan verhardingen, wegmarkeringen, grasvelden, speeltoestellen en zwerfvuil.

Naast de schouw van het Burgerschouwpanel wordt er ook een schouw uitgevoerd door een onafhankelijk extern bedrijf.

Wil je ook je mening geven over het beheer en onderhoud in jouw buurt? Word dan lid van het Burgerschouwpanel. Meld je aan via de website van Groningen Gehoord of stuur een mail.

 

Nieuwe subsidie voor delen van auto voor buurtbewoners

Vanaf juli 2024 kunnen inwoners samen met hun buren uitproberen hoe het is om samen auto's te delen. Met een nieuwe subsidieregeling van de gemeente kunnen bewoners de opstartkosten dekken en een half jaar elektrische deelauto's uitproberen. Zo wil de gemeente het gebruik van deelauto's stimuleren en privébezit van auto's verlagen, waardoor er meer ruimte voor groen- en speelvoorzieningen ontstaat.

Veel bewoners willen graag autodelen maar weten vaak niet hoe ze dit moeten aanpakken of missen de financiële middelen om te beginnen. Met de subsidie tot maximaal 7.600 euro per groep, kunnen inwoners met hun buren een autodeelcoöperatie oprichten en andere opstartkosten dekken. Lees meer op onze website

 

Meer bussen voor platteland en naar de steden

In Groningen vinden van 17 mei tot en met 6 juli 2025 omvangrijke werkzaamheden plaats aan het spoor. Daarna gaan treinen van Arriva volgens een nieuwe dienstregeling rijden. Om bussen zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de trein wijzigt de busdienstregeling ook op zondag 6 juli 2025.

Het dagelijks bestuur van het OV-bureau heeft de ontwerp hoofdlijnen dienstregeling 2025 goedgekeurd. Om de groei in het gebruik van het openbaar vervoer aan te kunnen, is het voornemen om per dienstregeling 2025 2 miljoen euro extra in busritten te investeren. 

De ontwerp hoofdlijnen kun je bekijken op de website van het OV-bureau. Tot en met dinsdag 27 augustus kun je reageren. Eind september bespreekt het dagelijks bestuur de definitieve hoofdlijnen.

 

Drie opmerkelijke buddy's van Kansrijk Groningen

Kansrijk Groningen is een aanpak binnen het veel bredere armoedebeleid van de gemeente Groningen. Met behulp van buddy's zorgt deze aanpak ervoor dat inwoners van de gemeente Groningen weer regie krijgen over hun eigen leven. 

Ook binnen de gemeentelijke organisatie lopen buddy's rond. Aissa Allaui is directeur van de Directie Maatschappelijke Ondersteuning (DMO). Desi Ghauharali is Afdelingshoofd contractmanagement binnen DMO. Beiden zijn zij daarnaast buddy. Wethouder Eelco Eikenaar is co-buddy. 

Aissa, Desi en Eelco vertellen uitgebreid over hun drijfveren en de noodzaak van deze aanpak. Hun verhaal lees je op onze website. "Ik kan wel zeggen dat ik inmiddels een goede band met mijn deelnemer heb", vertelt Aissa. "Ik ben hem zelfs mijn vriend gaan noemen."

v.l.n.r. Eelco Eikenaar, Desi Ghauharali, Marloes de Bie (projectleider), Aissa Allaui

 
                                                           

Laatste nieuws